english English

"Oblikovanje lutke za izlaganje etnografske nošnje" je promicanje vrijednosti kulturne baštine

13.11.2019, 15:26:57

U organizaciji Odjela za umjetnost i restauraciju  Sveučilišta u Dubrovniku (radionice za konzervaciju-restauraciju tekstila) drugu godinu uzastopno održana je edukativna radionica Oblikovanje lutke za izlaganje etnografske nošnje. Partneri na projektu, kao i prošle godine, bili su Hrvatski restauratorski zavod i Dubrovački Muzeji (Etnografski muzej). Prvi su dan radionice održana predavanja o oblikovanju i izradi lutke s konkretnim primjerima iz struke, dok se ostale dane odvijao praktičan rad u radionici za konzervaciju-restauraciju tekstila na Sveučilištu u Dubrovniku. Također, u sklopu radionice održana je izložba postera na istoimenu temu. Voditeljica projekta bila je doc. dr. sc. Danijela Jemo, viša konzervatorica-restauratorica tekstila, voditeljica konzervatorsko-restauratorske radionice na Sveučilištu u Dubrovniku. Suradnice na projektu bile su Gordana Car, konzervatorica-restauratorica savjetnica i Branka Regović, viša konzervatorica-restauratorica iz Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu, Barbara Margaretić, viša kustosica, voditeljica Etnografskog muzeja, i Marija Vraničić, preparatorica za tekstil, te Mateo Miguel Kodrič Kesovia, mag. art. rest., asistent. Na radionici su sudjelovale studentice smjera konzervacije-restauracije tekstila Sara Vladić, Viktorija Pilon i Arin Zakinja, te Danijela Erak, mag. art. rest., vanjska suradnica na Odjelu za umjetnost i restauraciju i Melita Krnoul, viša restauratorica za tekstil iz Gradskog muzeja Varaždin.

Posebno važan doprinos edukativne radionice Oblikovanje lutke za izlaganje etnografske nošnje je promicanje vrijednosti kulturne baštine i nužnost njenog dugoročnog očuvanja. Tradicijska odjeća njeguje određeni stil odijevanja koji se treba poštivati prilikom izlaganja predmeta u muzejskom postavu. Postojeće lutke u Etnografskom muzeju u Dubrovniku nisu posve prihvatljive za izlaganje, zbog čega ih je potrebno postepeno zamijeniti prikladnijima, poštujući sva pravila struke. Projekt započet prošle godine uspješno je nastavljen ove godine, te je do sada oblikovano ukupno šest lutki.

Za izlaganje etnografske nošnje nabavljene su specijalne prilagodljive, fleksibilne izložbene lutke sa glavom, rukama i nogama. Lutka se može slobodno okretati i savijati, što omogućava da se tijelo lutke postavi u bilo koji položaj. Svaku lutku bilo je potrebno dimenzijama posebno prilagoditi prema etnografskoj nošnji koja će na njoj biti izložena. Naime, oblik i dimenzije lutke utječu na kvalitetu prezentacije i izlaganja 3D odjevnog predmeta, koji na lutki ne smije biti previše zategnut niti labav kako bi se sačuvala njegova izvorna forma.

Dok su se na prošlogodišnjoj radionici oblikovale isključivo ženske lutke, ove godine naglasak je bio na muškoj lutki. Ženske lutke koje na sebi imaju haljine mogu se preko metalnog držača lako fiksirati na stalak, dok muška lutka koja nosi široke hlače koje sežu tek nešto malo ispod koljena, zahtjeva drugačiji pristup. Za tu je priliku Ivan Mladošić restaurator za kamen u Dubrovačkim muzejima izradio metalne nosače za ženske i muške lutke kako bi lutke učvrstili u skladu s pravilima struke.

Ove godine ženska nošnja nije uključivala marame za glavu, zbog čega je poseban izazov bio osmisliti i izraditi perike, kako bi vjerno predstavili umijeće izrade tradicijskih frizura i svadbenog oglavlja.

Svoje dugogodišnje iskustvo u oblikovanju izložbenih lutki djelatnice Hrvatskog restauratorskog zavoda prenijele su na sudionike radionice. Iskustva praktičnog rada studenata i muzejskih djelatnica na prilagodbi i oblikovanju lutki za izlaganje etnografske nošnje vrlo su pozitivna a stečena nova  znanja i vještine predstavljaju dobru podlogu za daljnje usavršavanje i primjenu u struci.

Narodna nošnja rađena je s puno ljubavi, stila i ukusa, te predstavlja sveukupan izričaj narodne umjetnosti i kulturnog identiteta nekog kraja. Pravilnim izlaganjem povijesnog i etnografskog tekstila doprinosimo boljoj i dugoročnijoj očuvanosti ovih osjetljivih predmeta kulturne baštine, ističemo vizualni dojam i umjetnički doživljaj samog predmeta. Ova radionica na vrlo edukativan i praktičan način omogućuje stručnoj i široj javnosti upoznavanje i svladavanje posebnih vještina i znanja potrebnih za prezentaciju ove vrlo specifične i vrijedne etnografske građe. Zbog toga je namjera svih sudionika da se ovaj vrlo uspješan projekt nastavi i sljedeće godine.Pravo na pristup informacijama

Zahtjev za pristup informacijama


Tražilica