english English

Znanstveni rad Nebojše Stojčića i Stjepana Srhoja u najstarijem europskom časopisu iz ekonomije

05.11.2019, 12:21:30

Izv. prof. dr. sc. Nebojša Stojčić i dr. sc. Stjepan Srhoj, znanstvenici Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku, objavili su, u koautorstvu sa prof. Alexom Coadom sa CENTRUM Católica Graduate Business School (CCGBS), Lima, Perú, znanstveni rad „Innovation procurement as capability-building: Evaluating innovation policies in eight Central & Eastern European Countries“ u časopisu European Economic Review. Časopis je indeksiran u drugom kvartilu baze Web of Science (WoS). Članak se može pronaći na poveznici:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0014292119301904

Časopis European Economic Review najstariji je i jedan od najuglednijih časopisa iz područja ekonomije u Europi. Do sada su tek dva hrvatska znanstvenika tijekom 1980-ih uspjela objaviti rezultate istraživanja u ovom časopisu. Časopis ima IF – čimbenik odjeka 1.711 za 2018. godinu te je rangiran kao 128 od 363 časopisa u kategoriji „Economics“.

U radu se korištenjem metoda uparivanja istražuju učinci inovacijskih politika na strani ponude i potražnje na nastanak i komercijalizaciju inovacija u osam zemalja središnje i istočne Europe. Rezultati istraživanja ukazuju kako su instrumenti na strani ponude poput financijskih poticaja još uvijek dominantan oblik inovacijske politike u zemljama središnje i istočne Europe, ali je učinak politika na strani potražnje poput javne nabave inovacija znatno jači. Najjači učinci utvrđeni su među poduzećima koja su pod kombiniranim utjecajem inovacijskih politika na strani ponude i potražnje.

Istraživanje je nastalo u sklopu projekta „Mogućnosti reindustrijalizacije hrvatskog gospodarstva – REINDUCE“ financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost kojem je izv. prof. dr. sc. Stojčić ujedno i voditelj.Pravo na pristup informacijama

Zahtjev za pristup informacijama


Tražilica