english English

Radionice za osnovnoškolce u Opuzenu u okviru OPERA II projekta

31.10.2019, 11:52:00

Za osnovnoškolce iz Opuzena 25. i 26. listopada je održana dvodnevna STEM radionica na kojoj su se učenici upoznali s osnovnim pojmovima s osnovama programiranja u programskom jeziku Pythonu. Na radionici je, uz mentore, Toma Sjekavicu, mag.rač. i Ivana Grbavca, dipl.ing., te koordinatoricu doc. dr. sc. Ivanu Palunko sa Sveučilišta u Dubrovniku, sudjelovalo 12 učenika. Učenici su u dva dana kroz timski rad naučili kako napraviti svoje DIY projekte pomoću Arduino razvojnih pločica, raznih senzora i ostalih elektroničkih komponenti.

Istodobno, u Opuzenu je održan i Start up Weekend gdje su učenici osmog razreda učili o osnovama poduzetništva.

Na radionici je, uz mentorice, doc. dr. sc. Zoricu Krželj Čolović i doc. dr. sc. Ivonu Milić Beran, te koordinatoricu prof. dr. sc. Ivonu Vrdoljak Raguž sa Sveučilišta u Dubrovniku, sudjelovalo 12 učenika. Mentorice su učenike upoznale s osnovnim pojmovima o poduzetništvu i uputili ih u izradu poslovnog plana kako bi ih pripremile za izradu prezentacije.

Drugi dan radionice učenici su kroz timski rad osmislili poslovne ideje i izradili prezentacije o razvoju, financiranju i plasmanu proizvoda. Nakon održanih prezentacija i diskusije, sudački žiri, sastavljen od četiri osobe iz obrazovnog sustava, ocijenio je poslovne ideje i prezentaciju učenika, te im dodijelio Uvjerenja za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto.

Radionice su organizirane u sklopu projekta 'OPERA II'- „Razvoj i promocija partnerskog vijeća za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala Dubrovačko-neretvanske županije“, čiji cilj je doprinijeti povećanju zapošljivosti najranjivijih skupina na tržištu. U sklopu projekta diljem županije se provode radionice na teme poduzetništva, STEM obrazovanja, jačanja kapaciteta i održivog funkcioniranja partnerskog vijeća te radionice za predstavnike institucija potencijalnih prijavitelja na natječaje Europskog socijalnog fonda.

Uz nositelja Dubrovačko-neretvansku županiju, partneri na projektu su Regionalna agencija DUNEA, Dubrovačka razvojna agencija DURA, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Dubrovnik, Korčulanska razvojna agencija za lokalni razvoj i poslovne usluge KORA, Sveučilište u Dubrovniku i Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije. Vrijednost projekta iznosi 1.496.681,54 kuna, te je financiran sto posto iz Europskog socijalnog fonda.

Izvor: www.dunea.hrPravo na pristup informacijama

Zahtjev za pristup informacijama


Tražilica