english English

Zaklada Caboga Stiftung donirala Sveučilištu 30.000 kuna

04.10.2019, 12:54:27

Rektor prof. dr. sc. Nikša Burum i predsjednik Zaklade Caboga Stiftung dr. Ivo Felner potpisali su Ugovor kojim Zaklada donira 30.000 kn za projekte radionice za drvo Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku u akademskoj 2019./2020. godini. Rektor je Ugovor potpisao uz nazočnost prorektorice za studije i studente izv. prof. dr. sc. Sanje Žaja Vrbica i asistenta na smjeru drvo studija Restauracije i konzervacije Joška Bogdanovića a ovom je prigodom zahvalio Zakladi što je prepoznala vrijednost i doprinos ovoga studija na očuvanju naše kulturne baštine. Uz dr. Felnera bila je Gordana Vetma, predstavnica Zaklade Caboga Stiftung za Hrvatsku, koja je predstavnike Sveučilišta upoznala s planovima Zaklade i projektima na kojima sudjeluju.

Donacija će se potrošiti za organizaciju više predavanja i aktivnosti. U ljetnom semestru ove akademske godine tako će se održati radionica retuširanja umjetničkih djela pod nazivom „Selezione cromatica“ a koja se oslanja na talijansku tradiciju i vodit će je Peter Stiberc i Iolanda Larenza, izvrsni stručnjaci firentinskog instituta „Opificio delle Pietre Dure“, oboje s respektabilnim iskustvom iz područja konzervacije-restauracije umjetničkih djela svjetskog značaja. Među njihovim referencama svakako je važno izdvojiti radove na drvenim polikromiranim skulpturama autora kao što su Donatello, Anton Maria Maragliano, Veit Stoss, Francesco da San Gallo, Benedetto da Maiano i drugi.  Radionica će trajati jedan radni tjedan.

U drugom gostujućem bloku na Sveučilištu će gostovati prof. Emeritus Charles Indekeu s Umjetničke akademije, Odjela za konzervaciju-restauraciju drva iz Antwerpena. Svojim inovativnim pristupom i forenzičkim metodama upoznat će studente s kolegijem drvodjelske  Traseologije, uz pomoć kojih će studenti isčitavanjem tragova moći identificirati alate i tehnologije korištene prilikom izrade umjetničkih predmeta.Pravo na pristup informacijama

Zahtjev za pristup informacijama


Tražilica