english English

Studijsko putovanje studenata konzervacije-restauracije keramike u London

19.09.2019, 08:55:43

Studentice Odjela za restauraciju i umjetnost: Vasilija Todorović, Dora Mihaljević i Margarita Radović bile su na studijskom putovanju u Engleskoj pod vodstvom doc. dr. art. Kristine Kojan Goluže, voditeljice radionice za konzervaciju i restauraciju keramike. Cilj putovanja bilo je sudjelovanje na združenoj konferenciji ICON-a i ICOM-CC-a, grupe za staklo i keramiku, no i upoznavanje engleske kulture kroz posjet različitim povijesnim lokalitetima i kulturnim ustanovama koji su bili (i danas jesu) dijelom kako engleske tako i svjetske povijesti i kulture.

Jedne od najvećih institucija u svijetu koje imaju važnu ulogu za struku konzervacije i restauracije ,ICON  i ICOM-CC (International council of museums – committee for conservation), ove godine su po prvi put održale zajedničku konferenciju pod nazivom: „Recent Advances in Glass and Ceramics Conservation“. Konferencija je održana od 5. do 7. rujna u prostoru British Museum-a u Londonu, čija stalna zbirka sadrži 8 milijuna predmeta i čuva jednu od najopsežnijih zbirki keramike i stakla u svijetu. U sklopu trodnevne konferencije, sudionicima je dan prije omogućeno stručno vodstvo po zbirkama prema osobnim preferencijama, pa su studentice u pratnji nastavnice odabrale konzervatorske radionice British Museum-a. Inače, Muzej ima jedan od najvećih i najstarijih timova za konzervaciju koji djeluju na različitim materijalima uključujući staklo, kamen i keramiku. Istoga dana razgledale su, uz stručno vodstvo, keramičke zbirke muzeja Victoria & Albert i posjetile Arheološki arhiv.

Ovakvi skupovi održavaju se svake četiri godine pa je ovo bila jedinstvena prilika da studentice u tijeku studija budu dio vrlo značajnog događaja za stuku, koji im osim novih saznanja, pruža i priliku za upoznavanje kolega iz struke.  Na konferenciji su održana  24 usmena izlaganja od kojih je 7 bilo izlaganje studenata. 40 postera je dodatno proširilo broj izlagača te samim tim i različitost tema.  U obliku postera, nastavnica Kojan Goluža  izložila je temu pod nazivom: „ Roofs of Dubrovnik: The Lost Dimension, A comparison of historic and recent roof tile „Kanalica“.  Ostali autori bili su iz raznih dijelova svijeta, Europe, uključujući Belgiju, Njemačku, Portugal, a po broju najviše je bilo predavanja iz Ujedinjenog Kraljevstva i Amerike. Teme su pokrivale razna područja konzervacije i restauracije keramike i stakla predstavljajući na nekim primjerima eksperimente i analize izvedene u svrhu boljeg razumijevanja materijala. Česta problematika predstavljana na posterima i predavanjima je bila utvrđivanje i lociranje starih intervencija  i  fragmentiranosti predmeta kombiniranjem tehnologija CT-a, UV-a, IR reflektografije i drugih metoda. Izazov uklanjanja bioloških naslaga s polikromirane terakote, ispitivanja dugoročne stabilnosti polimernih rekonstrukcija, izvori formacija magnezija na keramici  jedna su od mnogih pitanja na koje je pružen odgovor tijekom konferencije.

Konferencija Recent Advances in Glass and Ceramic Conservation 2019  pokazala je studentima u kojem se smjeru razvija struka i na što treba staviti naglasak prilikom budućeg rada i istraživanja, pružila je i mogućnost ostvarivanja kontakata sa svjetskim stručnjacima i priliku za potencijalnu razmjenu iskustava.

Projekt je realiziran uz financijsku potporu Grada Dubrovnika, Sveučilišta u Dubrovniku, International Trust for Croatian Monuments i Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku.Pravo na pristup informacijama

Zahtjev za pristup informacijama


Tražilica