english English

Posjet vjetroelektrani Rudine

28.05.2019, 10:23:58

Studenti 2. godine diplomskog studija Pomorstvo u okviru izbornog kolegija Obnovljivi izvori energije u pomorstvu i ove su godine, u pratnji predmetnog nastavnika dr. sc. Matka Bupića i pod vodstvom domaćina ing. Srećka Krile, u utorak 21. svibnja 2019. posjetili i razgledali vjetroelektranu Rudine.

Vjetroelektrana Rudine vrijedna je oko 400 milijuna kuna i puštena je u pogon prije tri godine. Sastoji se od 12 vjetroagregata pojedinačne snage 2,85 MW, što čini ukupno 34,2 MW instalirane snage. Planirana godišnja proizvodnja je oko 85 GWh, a to je proizvodnja na razini potreba od oko 20.000 kućanstava, što može zadovoljiti potrebe grada Dubrovnika. Uz cijenu od 100 € po proizvedenom i isporučenom MWh električne energije trebat će osam do devet godina proizvodnje za povrat uloženih sredstava. Visina nosivih stupova je 85 metara, a lopatice su duge 51,5 metara. U trenutku kad se nađu u najvišoj točki, visina do vrha lopatice je 136 metara što gotovo odgovara visini nosećeg pilona dubrovačkog mosta preko Omble. Radove su izveli građevinari zagrebačke tvrtke Kamgrad, a proizvođač vjetroagregata je General Electric. Investitor je austrijska kompanija RP Global.

Klasična termoelektrana iste snage ispuštala bi godišnje u okoliš više od 24.000 tona ugljičnog dioksida, što je samo jedan od pokazatelja opravdanosti korištenja obnovljivih izvora energije.

Nakon razgledanja vjetroelektrane, studenti s zajedno sa svojim nastavnikom nastavili druženje u obližnjem Ravnom. Repozitorij
Tražilica